2012-07-10


Divi aspekti, ko redzu AES par/pret diskusijā.
1)Ekonomiskais. Īsumā - Latvijā vienmēr būs kādi, kas meklēs no projekta iebāzt sev kabatā. Kā jauns projekts, tā drāžams no visiem galiem. +1 "pret". Kapitālisma štelle. Caurcaurēm kontrolējot iepirkumus un projekta izmaksas versus projekta vērtību kaut kas varētu arī pozitīvi sanākt, bet gan jau būs kādi, kas mierā nepaliks. AES ir fantastiska naudas iegūšanas štelle to radot un pēc tam uzturot zema IQ valdībai.

2)Drošības. Īsumā - Kādi ir riska faktori AES kļūmēm? Nu, piemēram, nolaubīts Boeing 777? Zemestrīces? Cunami? Cilvēciskais faktors.

Vai, nodrošinot kvalitatīvas ģeoloģiska un militāra rakstura "early warning" sistēmas šie riska faktori netiek samazināti līdz bezgalīgi mazai varbūtībai? Kāda ir iespēja rasties zemestrīcei mūsu platuma grādos? Fenoskandijas jeb Baltijas vairogs ir ģeoloģiska formācija, uz kuras atrodās Baltijas valstis. Īpašs tas ir ar to, ka tas ir biezs nogulumslānis un noslāpē kustības. Un pašas agresīvākās zemestrīces notiek tur, kur ir plātņu robežas, kā, piemēram, Japānā, Vidusjūras vidū, Kalifornijas tuvumā..



Otra - saistītā lieta - cunami. Cunami lielums atkarīgs no jūras dziļuma. Cunami ir vilnis un vilnim ir periods; ūdens masa veic rotācijas kustību. Cunami periods ir ārkārtīgi liels, un tas nozīmē, ka "netraucēts" vilnis ir ar lielu diametru.

Gultnei kļūstot seklākai, rotācija ieņem elipsveidīgu kustību un tiek bremzēta. Baltijas jūra ir sekla jūra un tā a priori jau bremzē šādu lielu viļņu rašanos, ja tāds arī rastos kādu nezināmu tektonisku procesu rezultātā. Līdz krastam nokļūtu lieli viļņi un postījumi būtu standarta vētras radītā apjomā.


Lai arī Fukušimas reaktori tika apturēti (neitronus absorbējošie kontroles stieņi nolaisti serdē - starp citu, tie sakarst un vislaik ir jādzesē), dzesēšana bija tā, kas nofeiloja.
Labi, izskatās, ka daba Baltijā tā kā atļautu kādu AES uzturēt.


Bet ja kāds ar nolaupītu Boingu kustēsies virzienā uz AES, tad... cik minūtes ir NATO gaisa spēkiem, kas bāzējušies Lietuvā, Šauļos, vajadzīgs, lai paceltos un notriektu šādas draudošās briesmas?



Skatīt lielāku karti

Bet vai mēs, austrumeiropieši, esam kārtīgi saimnieki? Spētu uzturēt ko tādu? Nu, šis ir retorisks jautājums.




Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru